Inloggen

Goed voorbereid met deze sollicitatietips

Solliciteren is niet niets. Er komt nogal wat bij kijken. Je wilt een goede indruk achterlaten, al in je brief en je CV. Maar hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? En welke onderdelen moet je sowieso in je CV plaatsen? Wij zetten alle tips voor een sollicitatie voor je op een rijtje. Ook geven we je tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Zo is die nieuwe baan straks zeker van jou!

Dit neem je op in je CV

Wist je dat werkgevers het eerst naar je CV kijken voordat ze je sollicitatiebrief lezen? Belangrijk dus dat deze goed in elkaar zit. In je CV staan je werkervaring, de studies die je hebt gevolgd en je persoonlijke gegevens. Vergeet ook niet je hobby’s en skills te vermelden. Dat maakt je CV persoonlijk. Met deze sollicitatietips maak je een goed CV:

✔ Je contactgegevens zijn onmisbaar. Zet in ieder geval je voor- en achternaam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres op je CV. 

✔ Zet een persoonlijk stukje over jezelf in je CV. Zo krijgt de werkgever sneller een gevoel bij jou.

✔ Plaats je opleidingen en relevante werkervaring in chronologische volgorde op je CV, dus van vroeger naar nu. Met relevante werkervaring bedoelen we dus niet al je bijbaantjes. Neem alleen de werkervaring op die relevant is voor de functie waar je op solliciteert. Vermeld per baan ook kort je taken.

✔ Benoem je kennis en vaardigheden. Bijvoorbeeld de contentmanagementsystemen waarmee je hebt gewerkt of andere programma’s die belangrijk zijn voor de functie.

✔ Maak je CV niet langer dan 2 A4-tjes.

✔ Is je CV klaar? Loop ‘m dan nog eens na op spelfouten. Een goed CV is foutloos.

Zo schrijf je een goede sollicitatiebrief

In je sollicitatiebrief (ook wel motivatiebrief) geef je aan waarom je de functie graag wilt hebben en waarom juist jij geschikt bent voor de functie. Zo stel je een goede sollicitatiebrief op:

✔ Start je sollicitatiebrief met een pakkende openingszin die blijft hangen. 

✔ Verdiep je in het bedrijf. Kijk op de website, proef de werkcultuur en kom erachter waar het bedrijf voor staat. Zo weet je wat voor kandidaat ze zoeken. Verwerk in je motivatie waarom jouw persoonlijkheid hierop aansluit. Net als de gewenste vaardigheden en competenties. Spits die toe op situaties die op jouw werkervaring van toepassing zijn.

✔ Pas de tone of voice van je sollicitatiebrief aan op de schrijfstijl van het bedrijf.

✔ Benoem in je sollicitatiebrief je onderscheidende vermogen. Waarom ben jij uniek? En waarom ben jij de perfecte kandidaat voor de functie? 

✔ Gebruik geen standaard zinnen in je sollicitatiebrief, maar zorg dat je oprecht bent. Bedrijven prikken zo door clichés heen. En lieg niet over vaardigheden en competenties. Door de mand vallen tijdens een sollicitatiegesprek is pijnlijk. 

Sollicitatiegesprek tips: goed voorbereid

Je hebt een goed CV gemaakt en je sollicitatiebrief zit ook goed in elkaar. Dat blijkt, want je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Met deze tips voor een sollicitatiegesprek bereid je je goed voor:

✔ Zorg dat je er verzorgd uitziet en dat je outfit past bij de organisatie waar je op gesprek gaat. Je hoeft geen mantelpakje aan als je solliciteert bij een technisch bedrijf.

✔ Bereid je sterke punten goed voor. De vraag ‘Waarom ben jij geschikt voor deze baan?’ gaat namelijk ongetwijfeld voorbij komen. Zorg dat je in je antwoord jouw sterke punten mengt met de eisen die bij de baan horen. 

✔ Bekijk vooraf het LinkedIn profiel van degene met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Wie weet hebben jullie raakvlakken of hebben jullie dezelfde opleiding gedaan.

✔ Bereid ook zelf vragen voor die je tijdens het gesprek wilt stellen. 

✔ Kom op tijd, het liefst 10 minuten voor je het gesprek hebt.

Zorg ervoor dat je LinkedIn-pagina up-to-date is

Recruiters en werkgevers kijken ook altijd naar je LinkedIn-pagina. Als je hebt gesolliciteerd, maar ook als zij zelf op zoek zijn naar interessante kandidaten. Presenteer jezelf dus ook hier goed en zorg dat de informatie up-to-date is. Ook je Facebook en Instagram worden soms gecheckt. Let er ook op dat je hier geen aanstootgevende foto’s of andere informatie hebt staan. Je wilt natuurlijk niet dat werkgevers een vertekend beeld van je krijgen.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Zoekt u een vaste partner voor de werving en selectie van uw personeel? Meta Carrière helpt u graag! Met een uitzendkracht, In House Service of met Outsourcing bijvoorbeeld. Wij gaan graag met u in gesprek over uw wensen en behoeftes en de mogelijkheden die wij bieden. 

Neem contact op

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent
Meta Carriere gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.